Zašto su najviše stradala krovišta i dimnjaci?

Najviše su stradala krovišta, dimnjaci i zabatni zidovi, na starijim zgradama građene početkom 19. stoljeća tradicionalnim metodama gradnje s drvenom stropnom konstrukcijom, najviše su stradala krovišta, dimnjaci i zabatni zidovi. Na takav se način Zagreb gradio sve do 1920. godine. Armirano-betonski stropovi postupno se počinju primjenjivati u razdoblju od 1920. do 1945. godine ali ni tada se nije vodilo računa da objekat bude otporan na potres. Tako je bilo sve do 1964. godine kada je donesen prvi propis o protupotresnoj gradnji i grade se armirano-betonske konstrukcije.

Također treba napomenuti još jednu važnu stvar a ona se ogleda u činjenici da su se godinama radila renoviranja u tako starim objektima bez nadzora stručnjaka (arhitekta statičara) kako bi se dobila što veća kvadratura za stanovanje ili poslovni prostor. Srušeno je mnogo pregradnih ali i nosivih zidova bez ikakvih naknadnih ojačanja i objekat bi postao osjetljiv i manje otporan na potres.

Zašto je sanacija dimnjaka važna?

Danas su najveći problem zapušteni i napola porušeni dimnjaci gdje se godinama nije radilo na njihovom obnavljanju. Naša tvrtka preporučuje statički pregled starih zgrada uz metalna ojačanja kako bi postale otporne na potres i tako sigurne za život.

Osim sanacije dimnjaka, stručnjaci za žbukanje prvo će se pozabaviti uklanjanjem ljepila i identificirati pukotine oko i duž dimnjaka. Možda će biti potrebno ukloniti cijelu žbuku i zamijeniti je novom kako bi se osiguralo da curenja budu potpuno uklonjena u sljedećoj jačoj kiši. Postoji opcija djelomičnog ili potpunog uklanjanja dimnjaka i izrada novog, sve ovisi o dogovoru stanara ili vlasnika objekta.

Sanacija, rušenje ili gradnja novog dimnjaka dimnjaka?

Dimnjaci se popravljaju ili u slučajevima kada su u lošem stanju i ne rade ispravno, ili kada se vrši generalno renoviranje krova.

Bilo da živite u stambenoj zgradi ili kući, dio strukture zgrade nesumnjivo je povezan s dimnjakom. Hoće li se koristiti za spajanje na aspiraciju ili za grijanje, dimnjaci su glavni element koji bi, poput samog krova, trebao biti u dobrom stanju. Čak i najmanje uništavanje žbuke ili hidroizolacije može nanijeti ozbiljnu štetu. Stoga je preporučljivo obratiti pažnju na stanje dimnjaka kada je okrenut prema krovu.

Usluge sanacija dimnjaka

Usluga popravka, čišćenja i žbukanja dimnjaka može biti potpuna ili djelomična. Ako je uništen samo dio dimnjaka, djelomično se sanira tako da može pravilno funkcionirati. Ali ako su štete velike i jedina je mogućnost potpuno rušenje i izgradnja novog dimnjaka, ovdje stvarno ne biste trebali podcijeniti problem. Prvo, stručnjaci će pregledati dimnjak na licu mjesta  i utvrditi koliko je ozbiljno uništenje. Tek tada se može poduzeti korak da se djelomično ili u potpunosti obaviti sanacija dimnjaka na vašem krovu.

S obzirom na veličinu i oblik obavlja se popravak ili kompletna rekonstrukcija dimnjaka. O kvalitetnoj izvedbi renoviranja i upotrebu sigurnih i zdravih materijala ovisi koliko će dugo vaš novi dimnjak moći izdržati fizičke i klimatske promjene.

Naručivanje sanacije dimnjaka

Kod naručivanja radova obnove i sanacije dimnjaka zajamčena je najveća moguća učinkovitost. Profesionalnost naših djelatnika, dogovoreni rokovi, vrhunska oprema, povoljna cijena bez dodatnih troškova i  kvaliteta kao krajnji rezultat obavljenog posla. Cijenu sanacije ili gradnje novog dimnjaka možemo dogovorit nakon izlaska na teren prije početka renoviranja.

Naručite odmah

Odlaganje građevinskog otpada

Nakon obnove i sanacije dimnjaka, rušenja i izrade nivog dimnjaka, ostaje određena količina građevinskog otpada. Takav otpad nije dopušteno odbaciti bilo gdje. Zahtjevi koji se odnose na zbrinjavanje i upravljanje takvim otpadom, kao i za zaštitu okoliša zbog građevinskih radova i popravaka regulirani su posebnim propisom.

Mi ćemo za cjelokupan otpad utovariti na transportno vozilo i odvesti na za to namijenjeno odlagalište, što je za vas najbolja opcija u smislu uštede novca i vremena.

Izbornik